Veel Uitstapjes

Steden Utrecht

Op deze pagina staan de verschillende bezienswaardigheden en vooral lokale festivals van de steden in Utrecht. De volgende steden worden op deze pagina beschreven:

  • Utrecht
  • Amersfoort

Utrecht

Utrecht is een van de eerste steden met stadsrechten. Kenmerkend zijn onder meer de werven en de Domtoren, waarvan de stad de bijnaam Domstad ontleent.

De Domtoren is met 112,32 meter de hoogste kerktoren van Nederland. Op en rond het huidige Domplein is de plaats waar de Romeinen rond 50 n.Chr. de basis voor de stad Utrecht hebben gelegd. Aan de oever van de Rijn bouwden ze het castellum Traiectum van hout en aarde. Dit fort was onderdeel van de verdedigingsgordel langs de noordgrens van het Romeinse Rijk, de zogenaamde limes. Tussen 50 en 270 n.Chr. werd het castellum vier maal herbouwd. Na het vertrek van de Romeinen streden de Friezen en de Franken lange tijd om de stad. De overgebleven ommuring leefde voort als de burcht Trecht. In de tweede helft van de 19e eeuw vond de eerste stadsuitbreiding plaats.

Bezienswaardigheden

·         De Dom, de voornaamste kerk van de stad, gebouwd als de kathedraal van het bisdom Utrecht en oorspronkelijk gewijd aan Sint-Maarten. Met de bouw werd in 1254 begonnen in de stijl van de Noord-Franse gotische kathedralen. De beroemde, 112 meter hoge Domtoren uit 1321-1382 is de hoogste kerktoren van Nederland. Sinds een tornado in 1674 het schip deed instorten, bestaat de Domkerk uitsluitend nog uit het koor en het transept. De toren staat sindsdien los.

·         Pieterskerk

·         Janskerk, oorspronkelijk een kapittelkerk

·         Buurkerk, de oudste en grootste parochiekerk van de stad, gesticht in de tiende eeuw en gewijd aan Maria.

·         Jacobikerk,

·         Nicolaïkerk,

·         Geertekerk,

·         Sint-Catharinakathedraal,

·         Gertrudiskapel, een van de best bewaard gebleven schuilkerken van Nederland, in de zeventiende eeuw ondergebracht in een middeleeuws huis.

·         Oudaen, Oudegracht 99, een versterkt woonhuis uit circa 1280.

·         Bartholomeïgasthuis aan de Lange Smeestraat, uit 1367, bestaande uit een vleugel aan de straat met een haaks daarop staande kapel.

·         Sint-Eloyengasthuis

·         Leeuwenberghgasthuis, een tweebeukige zaal, in 1567 gebouwd als pesthuis, later in gebruik geweest als kerk. Het poortgebouw aan de stadswal is verdwenen.

·         Winkel van Sinkel aan de Oudegracht uit 1839. Een van de eerste warenhuizen in Nederland, opvallend door de vier kariatiden in de voorgevel.

·         Stadhuis van Utrecht op de Stadhuisbrug aan de Oudegracht, met een zware neoclassicistische gevel van natuursteen uit 1826-1847.

·         Hoofdgebouw I van de Nederlandse Spoorwegen uit 1870.

·         Hoofdgebouw II van de Nederlandse Spoorwegen uit 1893-95 in neorenaissancestijl

·         Het wereldberoemde Rietveld Schröderhuis uit 1924. Het staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO

·         Hofpoort aan de westzijde van de Nieuwegracht tussen Pausdam en Paulusbrug, een hardstenen poort met Dorische halfzuilen (derde kwart 16e eeuw en ca. 1620)

·         Westelijk van het centrum ligt het station met het aangebouwde winkel- en kantorencomplex Hoog Catharijne

·         Oude binnenstad

·         Verschillende markten  zoals de Breedstraat op zaterdagmorgen van 08.00 - 13.00 uur (de 'lapjesmarkt') en de Vredenburg op woensdag van 10.00 - 17.00 uur, op vrijdag van 10.00 - 18.00 uur en op zaterdag van 08.00 - 17.00 uur

·         Centraal Museum

·         Museum Maluku

Naast verschillende landelijke evenementen zijn er ook lokale evenementen in Utrecht. Deze worden hieronder genoemd: 

·         Verschillende festivals

·         Marathon van Utrecht (maart/april)

·         Springdance (dansfestival, april)

·         Vrij markt 29 april, 30 april

·         Latin American Film Festival (LAFF), mei

·         Festival aan de Werf (theaterfestival, mei)

·         Holland Festival Oude Muziek (augustus/september)

·         Utrecht Uitfeest ter opening van het culturele seizoen (september)

·         Nederlands Film Festival (september/oktober)

·         Holland Animation Film Festival (Animatiefestival, november)

·         Le Guess Who?, muziekfestival gericht op indierock en experimentele rock (eind november)

·         Evenementen in de Jaarbeurs Utrecht

 Amersfoort

De stad Amersfoort dankt zijn ontstaan en naam aan een doorwaadbare plaats of voorde in de rivier de Eem (vroeger: Amer).

In 1340 was er een grote stadsbrand, waarbij ongeveer de helft van de gebouwen werd vernietigd of beschadigd. Omstreeks 1380 werd begonnen met de bouw van een nieuwe muur (gereed rond 1450) met de totale lengte van 2850 meter, die het oppervlak van de ommuurde stad verdrievoudigde. In deze muur werd een aantal poorten gebouwd die tot op de dag van vandaag te bewonderen zijn, zoals de Koppelpoort en de Monnikendam. Van de eerste muur is weinig bewaard gebleven, slechts de sterk gerestaureerde Kamperbinnenpoort resteert.

Amersfoort kreeg in de Middeleeuwen na wonderen rond een Mariabeeld grote betekenis als bedevaartsoord, waardoor de economie opbloeide en vanaf 1444 de Onze Lieve Vrouwetoren kon worden gebouwd.

Bezienswaardigheden

·         Amersfoort telt ruim 400 rijksmonumenten. De middeleeuwse binnenstad is opmerkelijk goed geconserveerd en bezit een grachtenstelsel. De Onze Lieve Vrouwetoren (door de Amersfoorters ook "Lange Jan" genoemd) is de belangrijkste blikvanger. Met zijn 98 meter is het de op twee na hoogste kerktoren van Nederland. De bijbehorende kerk ging bij een explosie in 1787 verloren

·         Sint-Joriskerk aan de Hof

·         Rooms-katholieke Sint-Franciscus-Xaveriuskerk,

·         Sint-Aegtenkapel

·         Stadsmuur, waarvan de eerste stadsmuur gebouwd werd rond 1300. De Plompetoren was een onderdeel van de oudste muur. Hier werden vroeger de gevangenen gehouden. Nadat de oudste stadsmuur haar functie had verloren werd deze gebruikt om huizen tegenaan te bouwen, Muurhuizen.

·         Stadspoorten, waarvan de Koppelpoort het meest bekend is

·         Bierbrouwerij De Drie Ringen is gevestigd in een voormalige stadsboerderij en brouwt op ambachtelijke wijze bier.

·         Dierenpark Amersfoort (meer dierentuinen? Klik hier!)

·         Het historische stadsmuseum van Amersfoort is het Museum Flehite

·         Een ander kunstmuseum is het Armando Museum

·         Cavaleriemuseum

·         De horeca is flink ontwikkeld met de pleinen de Hof en het Lieve Vrouwekerkhof.

 Naast verschillende landelijke evenementen zijn er ook lokale evenementen in Amersfoort. Deze worden hieronder genoemd:

·         Amersfoort Jazz, half mei

·         meerdaagse blues(rock) festival  Highlands (in Park Schothorst), eind mei

·         Torenpop, begin juni

·         Jaarlijks terugkerende festivals in Amersfoort zijn onder meer Now! Festival , in juli

·         Dias Latinos, eind augustus